×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 995

Stari žetveni običaji Stari žetveni običaji Foto: Željko Gašparović

Stari žetveni običaji

Novska je turistički nerazvijeno područje ,ali dosta ljudi se bavi poljoprivredom. Naše plodno tlo najpogodnije je za sijanje žita,a osim žita sije se ječam,zob,raž,kukuruz. Od davnih vremena postoji tradicija  bavljenja poljoprivredom na većem području Grada Novske.

Žetva se smatrala najtežim poslom. Nekad se žito žnjalo srpom  te je to bio ženski posao. U jednoj ruci držao se naoštreni srp ,a u drugoj svežanj pšenice. Muškarci su vezali žito u snopove. Za taj posao bilo je potrebno više ljudi. Nekad se vršila nadničarima,a danas strojevima.

Automehaničarska radionica, autopraonica i trgovina Ivan Ožoga registriran je za djelatnosti turističke promocije, a  bavi se između ostalog vršenjem žita. Prvu vršidbu žita Obrt  Ivana Ožoge  imao je 2009.godine. Glavi cilj  Obrta  je održati na životu stare poljoprivredne običaje obrade žita te drugih kultura. Današnje moderno vrijeme preferira korištenje strojeva te se pomalo zaboravljaju stari načini obrade poljoprivrednih kultura. Jedan od ciljeva je kroz stare običaje obrade privući  turiste i sve zainteresirane te spriječiti zaboravljanje tradicije.

Projektom se želi educirati nadolazeća generacija i potvrditi da kulturna baština,tradicija i turizam idu zajedno.

Turistička ponuda Grada Novske bila bi bogatija te bi pomogla promoviranju manifestacije koja se održava svake godine na imanju Ožoga na nacionalnom nivou.

Nositelji izvođenja projekta

Obrt  Automehaničarska radionica ,autopraonica i trgovina Ivan Ožoga  bilo bi nositelj projekta. Program starih žetvenih običaja održava se na imaju Ožoga od 2012.godine.
Za vrijeme manifestacije okupljaju se brojni sudionici žetvenih običaja, formiraju se žetvene povorke te se odlazi u žetveno polje. Nakon obavljenog posla pristupa se tradicionalnom žetvenom doručku. Manifestacija prikazuje mljevenje žita na kamenom žrvnju,pripremu i pečenje kruha u krušnoj peći te ostale sadržaje primjerene vremenu starih žetvenih običaja za vrijeme žetve i vršidbe.

Povijest žetve žita

Žetva i vršidba žita su jedni od većih i važnijih poslova koji se vezuju uz slavonsku tradiciju i na ovaj način prezentacije taj se običaj pokušava otrgnuti od zaborava. Žetve se obavljaju uz pomoć rodbine i prijatelja,a taj oblik zajedničkog rada hrvatska tradicijska kultura poznaje pod nazivom moba. Na sam dan žetve muškarci i žene, djeca i osobe starije dobi odlaze na posao. Do sredine 20.stoljeća žetva se obavljala u radnoj tradicijskoj odjeći. Muškarci su bili odjeveni u košulje bijele,rubine i hlače-gaće iskrojene od domaćeg bijelog platna. Oko pojasa vezali su kožni remen – na kojemu se nosio vodir (načinjen od kravljeg roga). U unutrašnjosti vodira nalazila se voda s kamenom za oštrenje-brusom.

zito3-jpg

Žene su bile odjevene u tradicionalni oplećak,rubinu,skute i pregače s malim utorčićem te radnim bijelim maramama na glavi.

Prema starim običajima, jutarnji objed u polju sastojao se od domaćeg sušenog  mesa,kulena,slanine,domaćeg sira i kajmaka, a nerijetko su domaćice donosile i svježe pečenu pogaču. Nekada u Slavoniji se žetva obavljala ručno,a kasnije uz pomoć strojeva te je sama  žetva seljaku olakšana. Kosci su kosili, rukovedelje srpom skupljale žito, a muškarci vezači skupljene otkose žita vezali uzancima u snopove. Snopovi su se stavljali u skupine od 9 snopova-devetak, a dva devetka čini križ, koji se opet posebno tovare u za to pripravna zaprežna kola. Kočijaš zatim slaže snopove koje bi dobacivao baća ili mladi čiča. Kočijaš snopove zaprežnim kolima dovozi kolima do mjesta vršaja gdje razrezane snopove špajzer ubacuje u bubanj vršilice,dreša koji odvaja zrnovlje od košuljice-pljeve, zrnovlje curi u vreće, a slamu elevator prenosi na komaru.Čitav ovaj proces pogoni traktor sa željeznim točkovima iz davne 1936.g.

 

Žito su vršile brojne vrijedne ruke. Jedni su na gamari odvozili snopove,drugi vilama ubacivali u levator,treći vezali vreće sa žitom,vagali ih, a bilo je i posla oko skupljanja slame i pljeve.

Kada se posao završi, svi sudionici žetve, obitelj, rodbina i prijatelji,  se okupe i izmole u znak zahvalnosti Gospodinu…

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NOVSKE

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NOVSKE
TURISTIČKI URED
ULICA KRALJA TOMISLAVA 2
44330 NOVSKA
OIB: 21665908269
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
tel: +385 (0) 44 600 062
tel/fax: +385 (0) 44 601 305

Predsjednik: Marin Piletić, prof.

Facebook stranice TZG Novske

RADNO VRIJEME: ponedjeljak - petak: 7,00 – 15,00 sati

Log In or Register