TRADICIONALNA VRŠIDBA ŽITA NA IMANJU OBITELJI OŽOGA

  • Objavljeno u
  • Objavljeno u Novosti
Od kada su se prije desetak godina prihvatili obnove starih i isluženih traktora i drugih poljoprivrednih strojeva, obitelj Ožoga iz Nove Subocke izložili su ih na imanju iza male radionice, a sve je s vremenom postalo događanje u spomen tradiciji žetvenih običaja i vršidbe žita.
 
Zanimanje za njihove poslove je raslo, Ivan i sin Mihael Ožoga obnavljali su traktore, a osnovali su i Oldtimer Klub „Lanz-Buldog“ Novska, koji je svoje ime dobio prema istoimenoj njemačkoj tvornici iz Mannheima. Priključili su ime se i drugi i svoje strojeve izlažu na izložbi “Starodobni traktori i vršidba žita”.Poredani u defileu prošli su kroz naselja, a osim traktora, starih vršalica žitarica “dreševa” i kombajna, “ušminkani” veterani poredali su se jedan pokraj drugog i plijenili svojim izgledom. Od najstarijeg traktora na izložbi marke Steyr do najmodernijeg John Deera.
 
Manifestacija je započela okupljanjem na imanju Ožoginih, uz pjesmu članica Udruge žena „Subočanka“, prikazom košnje žita, srpom, kosom i traktorskom kosilicom, vršidbom i mljevenjem žita te pripremom i pečenjem kruha, a kruh iz krušne peći, kako kaže gospođa Vjera Ožoga, ima drugačiji miris i okus nego današnji pekarski kruh.
Na izložbi su se mogli vidjeti i traktori marke Fendt, Deutz, Eicher, Hanomag, ali i Porsche, vlasnik najstarijeg traktora, Branko Prebežec, nabavio ga je u Brestači, restaurirao, napravio generalku, a kaže kako je trebalo puno vremena, strpljenja i traženja dijelova.Nakon žetvenih radova s imanja Ožoginih svi su se premjestili na igralište kod Mjesnog doma, gdje je program nastavljen prikazom vršidbe vršilicom “Slavija” iz 1945. godine, izložbom rukotvorina, gastronomskom ponudom za posjetitelji i zvucima Tamburaškog sastava “Ambar”.
 
Mnogi su dali doprinos organizaciji ovih svečanosti, mještani naselja Nove i Stare Subocke, Oldtimer Klub „Lanz-Buldog“, Turistička zajednica Grada Novska i Grad Novska, a manifestaciju je otvorio i otkosima žita Marin Piletić, gradonačelnik, istaknuvši “ovom prezentacijom, stari običaj vršidbe obitelj Ožoga pokušava otrgnuti od zaborava. Prikazana tradicija održava naše kulturno naslijeđe i doprinos je ruralnom razvoju našeg sela“.
 
Naselja Nova i Stara Subocka imaju dugu povijest i ona je bila vezana za rad na zemlji i bavljenje poljoprivrednim poslovima. Povjesničar tog kraja Ivan Gračaković, u svojim je zapisima prikupio je mnoga događanja, pa i dolazak prve vršalice u selo.
Više...

GLAZBENI FESTIVAL "SAVA STRUG DELTA BLUES"

  • Objavljeno u
  • Objavljeno u Novosti
Od četvrtka 12. srpnja u tri dana trajanja 4. međunarodnog Rock&Blues kampa održavati će se glazbeni festival “Sava – Strug delta blues”, a Eko-etno selo “Strug” u Plesmu biti mjesto glazbe, rocka i bluesa. Održati će se i više edukacija, predavanja i radionica sviranja.
 
Najavljujući program glazbenika Miroslava Dimića, ujedno začetnik ideje održavanja ovog festival i direktora Pop-rock škole iz Siska, istaknuo je “kako se radi o jedinstvenom glazbenom događaju“.
U večerima rocka i bluesa, glazbe sljubljene s posavskim noćima, nastupiti će same legende Telefon Blues Band, glazbenici Toni Janković i “4 Towners” band, Boris Hrepić Hrepa, Tomislav Goluban, Adonis Dokuzović, Dražen Sholc, Zlatan Čehić, Lou Profa, a Dimić najavljuje i zanimljive goste iz Amerike te bogat program tijekom održavanja kampa.
 
Potporu “4. međunarodnom Rock&Blues kampu” dalo je Ministarstvo kulture RH, Grad Novska, Javna ustanova Parka prirode Lonjsko polje, Turistička zajednica Hrvatske i TZ Grada Novske.Sve će se odvijati na prostoru turističkog imanja vlasnika Željka i Hrvoja Mlinarevića, Eko etno sela “Strug”, gdje će se četvrti put za redom spojiti ugođaj glazbe s prirodom, ali i s dobrom gastronomskom ponudom jela i pića.
 
Marija Kušmiš, zamjenica gradonačelnika Grada Novske, istaknula je da održavanje kampa, osim glazbenog dijela ima i značaj kulturnog turizam, događaj koji ima velikih turističkih potencijala za Park prirode Lonjsko polje, te je pozvala sugrađane i ljubitelje rocka i bluesa da dođu na glazbeni festival “Sava – Strug delta blues“.
Više...

OBAVIJEST - Koncert grupe "Vigor" pomaknut na 22,00 h zbog nogometne utakmice

  • Objavljeno u
  • Objavljeno u Novosti

Koncert grupe "Vigor" najavljen za subotu 7.7. 2018. godine na središnjem gradskom trgu (u slučaju kiše u sportskoj dvorani srednje škole) pomaknut je zbog nogometne utakmice "Hrvatska:Rusija" za 22h. Uz pozornicu će od 19 h biti postavljen i video zid (bez obzira gdje se koncert održava). Koncert počinje odmah nakon tekme, u kojoj očekujemo pobjedu!

Više...

OD HRVATSKE TURISTIČKE ZAJEDNICE U NOVSKU STIŽE 93.000,00 KUNA

  • Objavljeno u
  • Objavljeno u Novosti
Početkom godine Hrvatska turistička zajednica raspisala je natječaj za dodjelu potpora u nekoliko kategorija. Sredstva su se dijelila za događanja, ali i projekte i incijative. Ovaj tjedan donesena je odluka kojom su ukupno 464 turistička projekta dobila potporu HTZ-a, dok je od toga 246 manifestacija. Turistička zajednica Grada Novske kandidirala se s maksimalnim brojem prijava u 2 kategorije gdje je bila prihvatljiv prijavitelj, i dobila ukupno 43 tisuće kuna.
“4. Međunarodni blues kamp” koji se tijekom Ljeta u Novskoj održava u Plesmu sufinancirat će se sa 10.000,00 kuna, i to je manifestacija koja će se održati od 12. do 15. srpnja ove godine upravo uz potporu HTZ-a. “Novska-od lokacije do destinacije” je projekt koji se tiče brendiranja našega grada, i sa njegovom provedbom smo već započeli, a u iznosu od 8.000,00 kuna sufinancirat će ga HTZ. “Novljanska košara” novi je projekt Turističke zajednice koji ćemo uskoro predstaviti javnosti, a kojega HTZ sufinancira sa 25.000,00 kuna. Veseli nas svaki uspjeh, ali posebno kad sredstva pronađemo izvan gradskog proračuna. Ovo je upravo takav primjer, gdje nam 43.000,00 kuna dolazi sa nacionalnog nivoa. Uz sredstva veseli nas i da Hrvatska turistička zajednica prepoznaje naš rad, a samim time i podržava naše projekte i manifestacije.
 
Uz Turističku zajednicu sredstva je dobilo i Pučko otvoreno učilište za projekt “Muzejske zbirke Sajko” u iznosu od 50.000,00 kuna kojim će se sufinancirati građevinski radovi koji su već započeli. Podsjećamo, Muzejska zbirka Sajko za Lukovo trebala bi posjetiteljima otvoriti svoja vrata u prostoru POU Novska.
 
 
Više...
Pretplati se na ovaj RSS feed

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NOVSKE

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NOVSKE
TURISTIČKI URED
ULICA KRALJA TOMISLAVA 2
44330 NOVSKA
OIB: 21665908269
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
tel: +385 (0) 44 600 062
tel/fax: +385 (0) 44 601 305

Predsjednik: Marin Piletić, prof.

Facebook stranice TZG Novske

RADNO VRIJEME: ponedjeljak - petak: 7,00 – 15,00 sati

Log In or Register