Replika starinskog bicikla - turistička atrakcija u središtu grada

Novska se priključuje gradovima koji su već postali prepoznatljivi po kulturi bicikla, a uskoro na zelenoj površini uz šetnicu, preko puta Glazbene škole u Novskoj i pokraj zgrade banke, dobiva i eksponat, veliku repliku starinskog bicikla. 
 
Djelatnici „Novokoma“ izbetonirali su postolje na kojoj će stajati konstrukcija. Replika bicikla izrađena je od metalnih cijevi u tvrtki „Metaflex“ Novska. Njegova visina je oko 5,5 metara, a toliko je i dugačak, ima prednji veliki i zadnji mali kotač i izgledom podsjeća na one koji su se izrađivali krajem 18. stoljeća,  kada je bicikl postajao atraktivno prijevozno sredstvo.
   
Ova metalna skulptura nastala je u okviru projekta razvoja „cikloturizma“ na području Sisačko moslavačke županije, za koji je plan izradila Razvojna agencija „Si-Mo-Ra“, a Ministarstvo turizma RH osiguralo sredstva. Pored bicikla i za solarne bike stupove, biciklističke karte kao i mobilne aplikacije.
Biciklizam u zadnjem desetljeću u Novskoj sve više dobiva na popularnosti. Sve je više korisnika i onih koji uživaju u vožnji, a uz određene gradske prigode, organiziraju se biciklijade. Jednu od značajnijih priređuje svake godine i Javna ustanova Parka prirode Lonjsko polje, „Lonja bike tour“. 
Ž.G.
 

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NOVSKE

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NOVSKE
TURISTIČKI URED
ULICA KRALJA TOMISLAVA 2
44330 NOVSKA
OIB: 21665908269
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
tel: +385 (0) 44 600 062
tel/fax: +385 (0) 44 601 305

Predsjednik: Marin Piletić, prof.

Facebook stranice TZG Novske

RADNO VRIJEME: ponedjeljak - petak: 7,00 – 15,00 sati

Log In or Register