Revitalizacija starog mlina na rječici Subocka – poduzetnička inicijativa za razvoj turizma

Stari ili Molnarov mlin na rijeci Subockoj u naselju Stara Subocka, pušten je u pogon početkom 20. Stoljeća. Desetljećima je usitnjavao  žitarice uz pomoć vodene snage rječice i mlinskog kamena. 
Mlin više nije u pogonu, zdanje se urušilo, mlinareva kuća je u trošnom stanju, no zahvaljujući poduzetničkoj  zamisli Darka Movrića iz Novske, novog vlasnika imanja, udahnuti će mu se novi život. 
Projektom revitalizacije mlina i gospodarskih zgrada, svi objekti će se staviti u funkciju. Prigodno je predstavljeno idejno rješenje  i plan uređenja, mlin bi ponovno mogao usitnjavati žitarice u brašno, u sklopu projekta predviđena je i mala elektrana za proizvodnju električne energije, a cijelo imanje imalo i turističku ponudu.
Kako se planira, na rječici i okolišu izveli bi se potrebni zahvati, a radi kompleksnost ideje u sve su osim tvrtke za projektiranje A.K.I. iz Zagreba, uključeni, zaštitari okoliša i kulturnih graditeljskih vrijednosti. 
Gospodin Movrić, očekuje dobivanje svih potrebnih dokumenata i brz početak radova. Nekoliko godina bavi se turističkom ponudom, vlasnik je broda „Katarina jedan“ i u suradnji s Javnom ustanovom Parka Prirode Lonjsko polje,  rijekom Savom vozi posjetitelje Parka u turističke obilaske. 
Naselje Stara Subocka nalazi se  rubno uz zaštićenu prirodnu cjelinu Lonjskog polja, a više drvenih kuća su zaštićena kulturna baština. Osim stavljanja mlina u funkciju, obnove kapele Pohođenja Blažene Djevice Marije, što je u tijeku, obnove Mjesnog doma i drvenih kuća u vlasništvu grada, prema riječima Marina Piletića, gradonačelnika, uredila bi se i lokalna cesta uz desnu obalu rječice Subocke . Već ranije predstavljen je i projekt uređenja županijske ceste kroz naselje i čeka se početak radova.
 

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NOVSKE

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NOVSKE
TURISTIČKI URED
ULICA KRALJA TOMISLAVA 2
44330 NOVSKA
OIB: 21665908269
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
tel: +385 (0) 44 600 062
tel/fax: +385 (0) 44 601 305

Predsjednik: Marin Piletić, prof.

Facebook stranice TZG Novske

RADNO VRIJEME: ponedjeljak - petak: 7,00 – 15,00 sati

Log In or Register