×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 995

Novska ... veza Slavonskih gora i Posavskih voda

Posavska ravnica s jedne strane, zapadni obronci Psunja s druge. U kraju gdje se magle Save prvi put dotiču slavonskih gora, na samoj zapadnoj granici nekadašnjeg Kraljevstva Slavonije, smjestila se i već stoljećima niče župa, varoš, kotar, općina i danas grad Novska.

Kao prva i prava veza slavonskih gora i posavskih voda, Novska uživa u širokoj ravnici i bogatstvu posavskih rijeka, ali i pejzažu uvijek osunčanih obronaka Psunja. Stara korita Save, kao i rijeke Lonja i Ilova učinili su ovdašnji krajobraz iskonski privlačnim. Taj dojam upotpunila je bogata hrastova šuma, dok žitne ravnice i poneki vinograd svjedoče kultiviranju prirode čovjekovom rukom.


Unutar Sisačko-moslavačke županije, s više od 14 000 stanovnika, na površini od 319 km² gdje umjereno hladne zime i toplo ljeto čine mjesto ugodnog življenja, nalazi se najzapadniji slavonski grad – Novska.

Prometno značenje Novske danas se ogleda prvenstveno u čvorišnoj ulozi željezničkog prometa gdje se u Novskoj spajaju dva ogranka međunarodnog 10. koridora (pruga iz smjera Dugog Sela i pruga iz smjera Siska).


U cestovnom prometu Novsku obilježava tzv. punkt 100. kilometra jer je grad  podjednako udaljen od većih centara prema zapadu (Zagreb) i prema istoku (Slavonski Brod) te od većih gradova u BiH. Vrijednost cestovnog položaja na pravcu istok-zapad distributivnog je karaktera zbog izgrađene autoceste E-70,  prometna povezanost i blizina većih gradova u BIH važna je za razvoj tranzitnog turizma, dok u unutrašnjoj cestovnoj mreži značajan pravac ide prema sjeveru (Lipik, Pakrac, Daruvar).

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NOVSKE

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NOVSKE
TURISTIČKI URED
ULICA KRALJA TOMISLAVA 2
44330 NOVSKA
OIB: 21665908269
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
tel: +385 (0) 44 600 062
tel/fax: +385 (0) 44 601 305

Predsjednik: Marin Piletić, prof.

Facebook stranice TZG Novske

RADNO VRIJEME: ponedjeljak - petak: 7,00 – 15,00 sati

Log In or Register